Värme & Ventilation

Vår största driftskostnad

Värme och varmvatten

Vi har fjärrvärme, som vi köper från Norrenergi i Solna. En kostnad på nästan en miljon kronor om året - ca 10% av föreningens utgifter. Och därmed ca 10% av dina årsavgifter till föreningen. Vårt varmvatten utgör ungefär 30% av kostnaden - kanske det som är lättast att spara på!

Vi tycker det är rimligt med ungefär 21 grader i lägenheterna och ungefär 15 i entréer, trapphus etc. En höjning med 1 grad inomhus kostar ca 5% mer i uppvärming, liksom en sänkning med 1 grad ger en besparing på ca 5%. Läs gärna om Folkhälsomyndighetens Allmänna råd om temperatur inomhus.

Värmen i våra radiatorer styrs av utetemperaturen. Termostaterna i våra radiatorer begränsar värmen, så att det inte blir för varmt när det t ex när det är mycket folk i lägenheten.

Under 2017-2018 genomför vi en mycket stor satsning på underhåll och injustering av vårt värmesystem, med nya radiatorventiler och termostater, ny bättre cirkulationspump och 55 nya stamventiler (som behövs för injustering). Men vi behövde också skaffa ett magnetiskt filter, eftersom en stor mängd magnetit (ungefär som järnfilspån) upptäcktes i vårt system.

Vi har också investerat i en värmepump, som återvinner värme ur frånluften i våra höghus (i 45'an finns redan viss värmeåtervinning till Förskolan och gruppboendet). Och vi kommer senare att undersöka om vi kan installera bergvärme och om det skulle löna sig.

Ventilationen

Lägenheterna ventileras med friskluftventiler i sovrummen och vardagsrummet och med frånluftsventiler i badrum, toalett(er), kök (imkanal) samt klädkammaren. Utsugen är kopplade till en centralt placerad fläkt i varje hus. Dessa fläktar bytte vi 2017 till modernare, varvtalsstyrda enheter. Frånluftventilerna och fläktarna skall vara inställda för följande utsug:

  • Köket: 10 liter luft per sekund med stängt spjäll och 28 l/s med öppet spjäll
  • Badrum: 15 l/s
  • Separat toalett: 10 l/s
  • Klädkammare: 3 - 5 l/s

Friskluftventilerna - byte av filter varje år

Friskluftventilerna är bytta i början av 2018 till en typ som är lättare att reglera och att byta filter i. För att säkra att alla har bra filter som fångar upp även små partiklar och att de byts varje år, beslöts på årsstämman i maj 2017 att föreningen håller med filter. Styrelsen kommer att avisera när det är dags att byta filter.

Du kan själv reglera luftmängden i friskluftventilerna (om de är för mycket öppna på vintern kan det bli dragit och kallt).  Se bild ovan. Lyft av skyddskåpan, så ser du ett skjutreglage i nederdelen av ventilhuset. Om du också tillfälligt tar bort filtret, så ser du hur ventilen kan ställas in steglöst från öppet till stängt. När du ställt in lagom luftmängd, sätt tillbaka filtret och tryck dit kåpan igen, med den större öppningen uppåt.

Vår fastighetsskötare delar varje vår ut nya filter.

Spiskåpa/-fläkt - se egen rubrik (länk)